5 tips voor aandeelhouders

Voor aandeelhouders is het van belang dat zij onbelemmerd hun werk als aandeelhouder kunnen doen, ongeacht de positie van de aandeelhouder. Wij hebben 5 tips verzamelt die aandeelhouders helpen hun positie te verstevigen.

Tip 1: Houd de statuten goed in de gaten

Er zijn binnen een BV veel mogelijkheden om de statuten in het voordeel van de aandeelhouder te registreren. Houd daarom je statuten goed in de gaten. Als je een ondernemingsrecht advocaat in dienst hebt, kun je hier eenvoudig advies over vragen. Regel dit vooral voordat de aandeelhouder gaat investeren, aangezien na het investeren het lastiger is om de statuten te wijzigen.

Tip 2: Wanneer is het tijd voor een exit?

Natuurlijk wil je als aandeelhouder blijven investeren, maar soms is het beter om voor de exit te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je na een bepaalde tijd je aandelen niet meer mag verkopen. Op sommige momenten zijn verkopen van de onderneming gunstiger dan op andere momenten.

Tip 3: Verjaring dividend

Als aandeelhouder heeft u tevens financiële rechten. Waaronder het dividend recht. Volgens artikel 3: 308 BW, verjaart een vordering tot uitkering van dividend na vijf jaar. Let hier dus goed op!

Tip 4: BV lijdt schade door derde

Wanneer dit het geval is, is dat natuurlijk vervelend voor de BV. Echter als een derde de schade veroorzaakt, moet u juist niets doen. Wanneer u als aandeelhouder geen handelingen uitvoert dan is er volgens de wet juist geen mogelijkheid om veroordeeld te worden tot onrechtmatig handelen.

Tip 5: Schakel bij twijfel altijd een expert in

Als aandeelhouder kan u in lastige situaties terecht komen. Denkbare situaties waarin u verstrikt kan raken binnen de onderneming zijn; een conflict met de AVA, het bestuur of met derden. Schakel tijdens dit soort conflicten altijd de hulp in van een advocatenkantoor ondernemingsrecht. Zij kunnen de aandeelhouder in kwestie altijd helpen met de gegeven issues.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.