Mobiele telefoon in auto totaal verboden?

Het is al enige tijd een item waar veel aandacht aan wordt besteed, het verbieden van mobiele telefoons in de auto. Dus dan hebben we het niet over het verbod om een mobiele telefoon tijdens het rijden op de openbare weg in de hand te houden, maar over een totaal verbod van het gebruik van de mobiele telefoon in de auto. Op dit moment is het bijvoorbeeld (nog) niet verboden om handsfree te bellen tijdens het autorijden, als er dus gebruikt wordt gemaakt van de smartphone die in een telefoonhouder zit en dus niet in de hand wordt gehouden. Vroeger was het zelfs toegestaan om tijdens het autorijden een mobiele telefoon in de hand te houden om te bellen, maar daar werd relatief snel korte metten mee gemaakt.

Hoe zit het met de handhaving?

Wat betreft de handhaving van het verbod op mobiel bellen tijdens het autorijden doet zich een probleem voor. Zo goed als iedereen heeft tegenwoordig wel een voordelig sim only abonnement met smartphone in de auto tot zijn beschikking. Handhaving is daarnaast moeilijk omdat er eenvoudigweg te weinig geld en mankracht aanwezig is al het verkeer continu te controleren. En juist omdat de pakkans zo klein is, zijn veel mensen geneigd om gewoon door te gaan met mobiel bellen in de auto terwijl ze hun smartphone in de hand hebben. Straffen lijkt dus in dit geval de plank mis te slaan, er zal eerder onder de bestuurders zelf het besef moeten komen dat ze zichzelf en vooral ook andere weggebruikers aan levensgevaarlijke situaties blootstellen door niet handsfree te bellen.

Wat is het alternatief?

Maar als je zelf geen gebruik meer kan maken van de smartphone in de auto, hoe bel je dan nog een alarmnummer en hoe luister je dan nog naar je favoriete muziek onderweg? En hoe zit dat met al die autonavigatie apps die op dit moment massaal worden gebruikt om snel van A naar B te komen? In feite moeten wij daar zelf met de auto-industrie over nadenken. Slimme auto’s zouden bijvoorbeeld de meeste functies op de smartphone automatisch moeten kunnen uitschakelen op het moment dat er boven een bepaalde snelheid wordt gereden. Het bellen van het alarmnummer, het luisteren naar muziek en het gebruik van autonavigatie via de smartphone zou dan bijvoorbeeld nog steeds mogelijk zijn. Er zijn al bedrijven die bepaalde apps hebben ontwikkeld waarbij boven een bepaalde snelheid de smartphone wordt uitgeschakeld, maar het zal nog wel even duren voordat een en ander verplicht zal worden gesteld. Want alleen dan kunnen we het niet handsfree bellen echt de kop indrukken.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.